Het laatste nieuws

Harrie Evers: 'Gemeenten hebben zo hun eigen ideeën over wat duurzaam is'

1 november 2021

Ondernemer Harrie Evers zet zich waar hij maar kan in voor duurzame oplossingen. Met zijn onderneming Normteq won hij in 2012 de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Op het gebied van duurzaamheid kan de politiek en gemeentelijke instanties nog wel wat losser komen, vindt Evers: ,,De politiek in beweging krijgen is verdomd lastig als je ideeën hebt die buiten het vierkantje zijn.”


1. Wat doet uw onderneming Normteq in een notendop?

,,Wij bemoeien ons met de buitenkant van kantoorgebouwen die omgebouwd worden tot woningen. Naast het ombouwen van kantoren en wooneenheden heeft Normteq vooral veel werk aan het moderniseren en verduurzamen van bestaand vastgoed. We zorgen dat de buitenkant voldoet aan de woonwensen. Vooral de balkons van flatgebouwen uit de jaren 70 en 80 moeten vaak ruimer. De gebouwen kunnen gesloopt worden, maar het is natuurlijk beter en duurzamer om ze om te bouwen. Beton gaat wel 1000 jaar mee.”

2. Als duurzaam ondernemer bent u regelmatig in gesprek met de gemeente, bijvoorbeeld over een zonneveld. U zei eens over de gemeente: „Ze denken alleen in hoge wind, oftewel windparken, en luisteren alleen naar de miljardenindustrie die daar achter zit.” Merkt u dat bij instanties zoals de gemeente nog conservatief wordt gedacht over duurzaamheid?

,,Gemeentelijke instellingen hebben hun eigen idee over wat duurzaam is. En zo moet dat dan worden uitgewerkt. Er is wel burgerparticipatie, maar dat gaat meer over waar er een heg komt en over de kleur van de windmolens. De politiek in beweging krijgen is verdomd lastig als je ideeën hebt die buiten het vierkantje zijn.”

3. U won in 2012 de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap met Normteq. Wat heeft deze winst uw bedrijf toen gebracht?

,,Het vertrouwen in ons bedrijf steeg enorm. Als iemand een koninklijke onderscheiding krijgt, ook met een lintje, dan denken mensen: ‘die is bijzonder’. Ik heb niet aanwijsbaar opdrachten erdoor gekregen, maar ik werd serieuzer genomen. Ik kreeg meer aanzien bij aannemers en constructeurs bijvoorbeeld. Het is ook niet niks, zo’n ‘koninklijke onderscheiding’ voor je bedrijf.”

4. Wat zou u andere bedrijven aanraden die nog twijfelen zich aan te melden voor de Koning Willem I Prijs?

,,Niet twijfelen, gewoon aanmelden! Je moet even door de ballotage en een stuk schrijven over je bedrijf. We hebben zoveel mooie bedrijven in Nederland, die moeten op een voetstuk worden gezet. Het netwerk van de Koning Willem I Stichting is ook niet onbelangrijk. Je hebt toegang tot de top van het bedrijfsleven. Je kan dan zomaar naast een grote ondernemer aan tafel zitten en samen over ondernemingsvisies praten. Het is niet zomaar een lokaal clubje!”

5. De kernwaarden van de Koning Willem I Stichting zijn duurzaamheid, daadkracht, doorzettingsvermogen, durf en innovatie. In hoeverre zijn die van toepassing op jullie bedrijf?

,,Duurzaamheid is natuurlijk onmiskenbaar aanwezig bij Normteq, maar alle kernwaarden zijn van toepassing. Mijn vader zei vroeger: ‘Je moet een keer vaker opstaan dan je gevallen bent.’ We hebben veel geld verloren en veel geld verdiend. Houd ook in de gaten waarom het goed gaat, want dat is tevens je valkuil. Geld ligt op straat, maar je moet het wel zien liggen. Vervolgens moet je bukken om het op te pakken, maar het risico daarbij is dat je door je rug gaat. Maar als dat niet gebeurt, heb je succes.”

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel