Het laatste nieuws

Toine Brock: 'Mijn tip? Leg je inkoopafspraken goed vast!'

17 november 2021

Toine Brock won in 2016 de Koning Willem I Prijs voor MKB met zijn onderneming TOBROCO. In de eerste weken van de coronacrisis halveerde het aantal orders. Maar zo snel als deze dip kwam, kwam ook de kentering. Een les voor hem uit deze periode: ,,Leg je inkoopafspraken goed vast!"


1. Wat doet uw onderneming TOBROCO in een notendop?

,,Wij ontwikkelen, produceren en verkopen machines voor grondverzet en landbouw.”

2. U won in 2016 de Koning Willem I Prijs voor MKB met TOBROCO. Wat heeft deze winst uw bedrijf toen gebracht?

,,Het winnen van de prijs heeft voor veel bekendheid gezorgd. Dat jaar waren we ook begonnen met de verkoop in Amerika, en de Koning Willem I Prijs heeft dat zeker een kickstart gegeven. We kregen later ook hoog bezoek van koningin Máxima. Tevens hadden wij met ons gezin – we hebben twee dochters en een zoon – een meet en greet met Máxima. Dat was natuurlijk enorm leuk.”

3. Na deze voorspoed kwam dan corona. Wat betekende de pandemie voor uw bedrijf?

,,In de eerste maanden was er een hele grote schrikreactie. De orders halveerden in een paar weken tijd en we moesten de zeventig tijdelijke uitzendkrachten laten gaan. Een maand later was er alweer een kentering en namen we de uitzendkrachten terug aan. Corona blijft echter een hekelpunt, bijvoorbeeld qua levering van materialen. Ook zijn arbeidskrachten onvoldoende beschikbaar omdat we nu de schade in proberen te halen. Mensen zijn minder op vakantie gegaan en investeren nu in huizen kopen en tuintjes aanleggen. Meer productie dus meer mensen nodig.”

4. Wat was voor u een les uit deze moeilijke periode?

,,Leg je inkoopafspraken goed vast! Als we keiharde afspraken hadden gemaakt met leveranciers hadden we nog meer kunnen groeien dit jaar. Helaas kwam echter het materiaal niet binnen. We hebben ook geleerd dat we ons eigen beleid kunnen voeren, naast het zwabberbeleid van het ministerie. Zo voeren wij gewoon een mondkapjesplicht in de fabriek en hebben we genoeg zelftesten beschikbaar.”

5. Op welk moment was het houden van doorzettingsvermogen het moeilijkst?

,,De afgelopen jaren heb ik geprobeerd mijn doelstellingen niet bij te stellen. Je kunt namelijk makkelijker ervoor kiezen om dan maar de productie terug te schroeven. Ik wilde juist ondanks alle problemen doorzetten, dan maar meer inhuren en meer produceren.”

6. Wat zou u tegen uzelf willen zeggen als u terug kon gaan naar de moeilijke periode van ontslagen?

,,Ik denk nu nog steeds: hadden we de uitzendkrachten die we moesten ontslaan toen maar gehouden. Gelukkig is 80 tot 90% gewoon teruggekomen. Je maakt op dat moment de beslissing die je dan het beste kan maken. Maar voordat je ze allemaal terug hebt in de fabriek ben je wel zes maanden verder. Dan zak je wel even terug in het bedrijf.”

7. De kernwaarden van de Koning Willem I Stichting zijn duurzaamheid, daadkracht, doorzettingsvermogen, durf en innovatie. In hoeverre zijn die van toepassing op jullie bedrijf?

,,We zijn nu hard bezig om elektro aangedreven machines te produceren. We elektrificeren vooral voor steden waar diesel in de binnenstad geen optie meer is zoals Amsterdam en Den Haag. We zitten in 65 landen en we zien dat Nederland erg vooroploopt in elektrificatie.”

8. Er zijn ondernemers en bedrijven die nog twijfelen om zich aan te melden voor de Koning Willem I Prijs. Wat zou u willen adviseren?

,,Ik zou het bij twijfel zeker doen! Het is een heel mooi moment in het bedrijf en in het leven van degene die het wint. Het hoogst haalbare wat je kunt winnen naar mijn mening. Wij hebben er absoluut geen spijt van.”

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel