Patrick van de Laar werkt momenteel in loondienst, maar staat op het punt een nieuwe stap te zetten: zijn eigen onderneming genaamd "IP Huisboten." Daarmee wil hij huisbootaccommodaties bieden waarmee mensen met een handicap van vakanties op het water kunnen genieten. En zo de vrijetijdsindustrie voor deze doelgroep inclusiever en toegankelijker maken.
“Hoe mooi is het om als invalide ouder weer met je kinderen te kunnen zwemmen”
Wat heeft je uiteindelijk aangemoedigd om de stap te zetten naar het starten van je eigen onderneming?
Twee jaar geleden raakte mijn vrouw verlamd aan haar linkerzijde, door een herseninfarct. Onze traditionele vakanties op boten of met de caravan waren niet langer mogelijk. Na veel zoeken kwamen we een boot tegen die op het eerste gezicht veelbelovend leek, maar bij nader inzien voldeed deze nog steeds niet helemaal aan onze wensen en behoeften. Ook was deze boot altijd volgeboekt. We hebben het merk achterhaald en zijn in gesprek gegaan met de eigenaar. Zo ontstond het idee om de boot aan te passen zodat ook mensen met beperkingen ervan kunnen genieten.
Kun je ons meer vertellen over het proces van het omvormen van een huisboot tot een toegankelijke ruimte voor invaliden? Welke uitdagingen kom je tegen?
De grootste uitdaging is om de boot niet te laten voelen als een ziekenhuis, maar juist als een fijne vakantieplek. We willen onze gasten een mooie ervaring bieden. Daarvoor is het noodzakelijk om de boot zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, zonder afbreuk te doen aan een sfeervolle omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplaatsen naar het bovendek van een boot. Of het verlaten van de boot om een stukje te gaan zwemmen. Daar zijn andere technieken en materialen voor nodig dan bij een reguliere vakantie accommodatie.
In hoeverre heb je rekening gehouden met duurzaamheid binnen de onderneming?
Duurzaamheid staat hoog op de agenda. We streven ernaar om de boot volledig elektrisch te maken (o.a. door het gebruik van zonnepanelen). Daarnaast hebben we veel aandacht voor watervervuiling. Door een speciale klep te installeren die vuil water opvangt kunnen we dit op een milieuvriendelijke wijze afvoeren. Samen met onze partners kijken we naar nieuwe innovatieve oplossingen om de boot zo duurzaam mogelijk door te ontwikkelen.
Welke plannen heb je voor de groei en ontwikkeling van je onderneming? Zit het winnen van de Koning Willem I Prijzen ook in het vooruitzicht?
Op korte termijn ligt onze focus op de ontwikkeling van de boot en het opzetten van de onderneming. Tijdens dit eerste jaar kijken we kritisch naar het product en de infrastructuur eromheen. Een goede blauwdruk is essentieel om in een later stadium op te kunnen schalen. Indien alles naar tevredenheid verloopt, streven we ook naar deze uitbreiding. En inderdaad, wanneer we een solide positie in de markt hebben verworven, sluiten we niet uit dat we ons ooit zullen inschrijven voor de Koning Willem I Prijzen.