Het laatste nieuws

Mkb-ondernemers spreken koningin Máxima over impact coronacrisis: 'Eigen geld verdampt'

9 februari 2022

Koningin Máxima sprak met mkb-ondernemers over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf. Lees het hele artikel van Gabi Ouwerkerk voor De Telegraaf hier.

Archieffoto
Archieffoto

Koningin Máxima sprak dinsdag als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap met mkb-ondernemers uit Breda over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf en de rol die de gemeente daarbij speelt. Voor de koningin was de prominente rol die de gemeente heeft gespeeld een eyeopener.

Het Comité werkt aan een advies om de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. Burgemeester Depla van Breda roept Den Haag op gemeenten op de juiste plek neer te zetten in het bestuurlijk geheel. „De rijksoverheid heeft tot nog toe vooral overleg gevoerd met gemeenten op het gebied van handhaving en veiligheid, maar onze rol is veel groter”, benadrukt Depla. „We zijn de eerste gesprekspartner van ondernemers. Wij weten wat er speelt op lokaal gebied.”

Schrik
Bij Barbara Brenninkmeijer van kledingmerk By-Bar zat de schrik er tijdens het uitbreken van de coronapandemie flink in. „Ik vreesde dat ik in drie weken alles kwijt zou raken wat ik in tien jaar had opgebouwd”, vertelde ze aan de Koningin. Door snel te schakelen wist ze de schade te beperken. Café de Bruine Pij van uitbater Erik van Dijk staat eigenlijk al twee jaar stil. „We mochten ons terras uitbreiden en zijn ons op de lunch gaan richten.” Hoewel hij positief probeert te blijven, zag hij zijn eigen geld verdampen en bouwde hij een belastingschuld op. „Investeren kan nu niet, dus ik hoop dat daar een oplossing voor komt.”

Wethouder Economie en Sociale Zaken van Breda, Boaz Adank, benadrukt het belang om met ondernemers in gesprek te blijven en te zorgen dat ze minder kwetsbaar worden. „Dat betekent dat je regels soms los moet laten om ruimte te geven om in de buitenlucht te ondernemen.” Depla noemt als voorbeeld de take-away-loketten die soms in strijd zijn met de drank- en horecawet. „Je moet als gemeente bereid zijn de regels ter discussie te stellen, als die niet toegespitst zijn op situatie waar je dan in zit. Datzelfde geldt voor regels omtrent geluidsoverlast. Daar moet je minder streng op handhaven als je voor horeca en culturele instellingen buiten meer mogelijk wilt maken.”

Reikwijdte
Adank wijst er op dat sommige regels, zoals de schuldenproblematiek, buiten de reikwijdte van gemeenten liggen. Net als MKB-Nederland vindt hij dat gemeenten meer ruimte moeten krijgen om te helpen. „Gemeenten kunnen niet wegkijken. Als er winkeliers omvallen, kijken wij naar lege etalages.” Depla vult aan dat de langetermijneffecten van corona nog lang nadreunen op de samenleving en economie: „Als de laatste coronapatiënt het ziekenhuis heeft verlaten, is dat voor veel ondernemers nog lang niet het einde van de crisis.”


Lees het hele artikel van De Telegraaf hier.

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel