Het laatste nieuws

Met hart en ziel genomineerd voor Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

4 maart 2020

De passie voor duurzaam ondernemen spatte er gistermiddag in De Oranjerie van Paleis Soestdijk vanaf. De koninklijke entourage van de voormalige thuishaven van koningin Juliana en haar gezin sluit uitstekend aan bij de missie van de Koning Willem I Stichting, vindt ook directeur Frans van der Avert van het bekende paleis.

“Paleis Soestdijk moet het atelier van de toekomst worden”, aldus Van der Avert over de ingrijpende renovatie die voor de komende jaren staat gepland. “We willen straks laten zien hoe Nederlandse bedrijven bijdragen aan mondiale uitdagingen. Soestdijk wordt de landingsplek voor innovatief Nederland.”

Het klonk Gert van der Houwen, secretaris van de Koning Willem I Stichting, als muziek in de oren. De plannen van de huidige paleis-eigenaren Maya en haar echtgenoot Ton Meijer van de MeyerBergman Erfgoed Groep, beiden ook aanwezig bij het nomination-event, sluiten naadloos aan bij de uitgangspunten van de stichting.

Ondernemer Ruud Koornstra, voorzitter van MVO Nederland, maakte duidelijk dat Nederland het land is waar het moet gaan gebeuren als het gaat om de ‘groene’ ambities. “Binnen tien jaar is het mogelijk een circulaire economie te hebben, maar dan is een samenwerking tussen de vernieuwers en de grote bedrijven een vereiste”, aldus Koornstra in zijn vurig pleidooi voor verandering.

Anne-Marie Rakhorst, voorzitter van de vakjury, toonde zich in haar nopjes met het kwaliteitsniveau van de genomineerde bedrijven. De jury, die bestaat uit gerenommeerde ‘vrijwilligers’, kreeg overigens een stortvloed aan inzendingen voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Bovendien, zo merkte Rakhorst op, is er ook een verschuiving voor wat betreft de ambities. “Je ziet steeds vaker dat duurzame bedrijven het ook in de internationale keten zoeken en dat is een uitstekende stap die gezet wordt.”

De keuze van de vakjury bleek divers. Van bekende merken, zoals Gulpener dat alle grondstoffen voor de speciaalbieren (gerst, hop en water) uit de regio betrekt, tassenmerk MYOMY, Moyee, koffie gebrand in Ethiopië, tot en met Schijvens Confectiefabriek uit Hilvarenbeek. Dit laatste familiebedrijf legt zich toe op de productie en verkoop van duurzame bedrijfskleding.

Het enthousiasme voor de nominaties was groot in de zaal. Juichkreten wisselden af met een gulle lach bij de oprichters van de bedrijven. Soms is er inderdaad een lange adem nodig om resultaat te bereiken.

Bijvoorbeeld HeatMatrix. Dit bedrijf uit Geldermalsen heeft de technologie ontwikkeld om uit rookgassen warmte terug te winnen. “In de olie-industrie gaat namelijk veel energie verloren”, zegt Frank Tielens van HeatMatrix dat beloond werd met een nominatie. Door de lagere energiekosten verdient een fabriek de investering in HeatMatrix binnen drie tot vijf jaar terug.

Een andere genomineerd bedrijf TRIBOO, opgericht door Marc van der Heijden, maakt van afval circulair (kantoor-)meubilair. Maar ook technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond is een kanshebber (in 2018 werd topvrouw Aukje Kuypers Zakenvouw van het Jaar) en het Rotterdamse bedrijf Verstegen uit Rotterdam, bekend van de kruiden en sauzen voor in de keuken, dat volop actief is als duurzame onderneming, wil ook winnen.

Kipster, bekend van het pluimvee en de eieren, BTG Biomass Technology Group, Tony’s Chocolonely en Leev.nu completeren de rij genomineerden.

Na een korte wandeling werden op het bordes van het paleis, waar in het verleden het jaarlijkse defilé plaatsvond op Koninginnedag, nog foto’s gemaakt en was er in de Oranjerie een borrel voor de genomineerden en andere duurzame ondernemers.

“Er zijn hier vandaag geen verliezers”, verzekerde Gert van der Houwen het gezelschap. “Bij ons zijn voorbeelden bekend van bedrijven die pas bij de tweede keer de prijs in ontvangst mochten nemen. Dus schrijf dan gewoon over twee of vier jaar opnieuw in.”

Van de twaalf genomineerde bedrijven gaan er drie door naar de grote finale medio mei, waar de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap én de eeuwige roem op de winnaar wachten.

Juryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst met Jaap Rijnsdorp en Shirley Schijvens van Schijvens Confectiefabriek uit Hilvarenbeek

 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel