In de Bois le Duc-zaal van het provinciehuis in Den Bosch liep de spanning bij talloze ondernemers behoorlijk op toen Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, naar de enveloppen greep en de genomineerde ondernemingen voor de Koning Willem I Prijs 2020 in de categorie MKB bekendmaakte.
Het was de nervositeit die Gert van der Houwen, secretaris van de Koning Willem I Stichting, al voorspelde. “Want als je hiervoor in aanmerking komt, dan is dat een hele grote eer. Dit is de belangrijkste prijs voor het MKB in Nederland”, aldus Van der Houwen. Hij voegde er nog aan toe dat niet voor niets De Nederlandsche Bank en het ministerie van Economische Zaken in 1958 al besloten deze prijs in te stellen voor het ondernemerschap in Nederland.
In de zaal waren veel jonge en ook meer ervaren ondernemers op het nominatie-event afgekomen. Onder hen voormalig havenman van het jaar Ard-Jan Kooren, wiens bedrijf Kotug in 2014 de Koning Willem I Prijs won, maar ook Dina Boonstra, directeur van de Noordelijke Ontwikklingsmaatschappij (NOM). De ex-topvrouw van mediabedrijf NDC is nu lid van de selectiecommissie in Noord-Nederland.
Want het zijn regionale commissies met gemiddeld vier tot zes leden, allen gepokt en gemazeld in het bedrijfsleven, die de genomineerde bedrijven selecteren.
Volgens Lambert Zwiers, voorzitter van de regio Noord, is de Koning Willem I Prijs bijzonder mede vanwege de betrokkenheid van het Koninklijk Huis. “Dat geeft een extra dimensie aan de prijs”, weet Zwiers. Ondernemer Roderick van Seumeren, voorheen CEO van Mammoet, vindt het inspirerend om via de selectiecommissie sterke bedrijven in het MKB te ontdekken. Ook de kandidaten voor 2020 hebben Van Seumeren, in zijn vrije tijd voorzitter van de voetbalclub Telstar, positief verrast.
De rij van genomineerde ondernemingen werd geopend met afvalinzamelaar Omrin, die de nominatie vooral te danken heeft aan de stevige circulaire ambities van het bedrijf. Johannes Wolters, directeur van Lode Holding, vertelde over de apparaten die zijn bedrijf maakt voor topsporters maar ook voor revalidatiecentra. “Wij willen alles weten van het bewegen”, is de drijfveer van Lode. Sinds een jaar of zes heeft C.G. Holthausen naast het leveren van gassen zich volledig gestort op de innovatieve waterstofmarkt.
In Zuid-Nederland was het Jan-Paul Rutten die met een glimlach de nominatie voor de Gulpener Bierbrouwerij in ontvangst nam. De bierbrouwer, bekend van de speciaalbieren, opent binnenkort een nieuw brouwhuis en streeft al jarenlang duurzaamheid en innovatie na bij de productie van de bieren. Opvallend was ook de nominatie van NieuweStroom met voorman Remko ten Barge, die de energiemarkt openbreekt door slimme inkoop en eerlijke tarieven. Verder kreeg ook De Smaakspecialist uit Bavel, die zich toelegt op ontwikkeling van eigen merken op het gebied van ‘gezond eten’ in het supermarktkanaal, een nominatie.
Tony’s Factory, bekend van de ‘eerlijke’ chocoladerepen, ontving een van de drie nominaties voor West-Nederland. Opvallend was ook de nominatie van Anthura uit Bleiswijk, een gerenommeerde veredelaar van anthurium en orchideeën, met een wereldwijd netwerk. Senior Service, een dienstverlener die momenteel 800 thuishulpen bij ouderen aan het werk heeft, komt met de nominatie ook vol in de spotlights te staan.
Grote onbekende was het bedrijf Von Gahlen, waarvan de gebroeders Jaap en Alex Duiker de nominatie in ontvangst namen. Ze slaagden erin om van een onderneming in de metaal een medisch bedrijf te maken. Marjolein Doezel van fietsproducent Van Raam Aalten kreeg de nominatie, want het bedrijf is wereldwijd bekend vanwege de fietsen voor gehandicapten die in Oost-Nederland worden vervaardigd. Comfoor zet zich in om gehoorschade te voorkomen en het gehoor van mensen te verbeteren. Het succes van Comfoor werd ook beloond met een nominatie.
Vervolgens was het tijd voor de al aangekondigde netwerkborrel. Romy Blankenspoor, directeur van de Koning Willem I Stichting, voorspelt dat de jury het nog lastig gaat krijgen met zo veel kwaliteit bij de 12 genomineerden. Uiteindelijk blijven er drie kandidaten over die tijdens de finale medio mei die plaatsvindt in de omgeving van Rotterdam om de eer gaan knokken.
Jacco Vonhof wist het na afloop zeker. Niet alleen de onderneming die de Koning Willem I Prijs wint wordt er beter van, maar heel Nederland profiteert in zijn ogen. “Van sommige ondernemers weet je dat ze pas stoppen als ze kampioen zijn”, knipoogde de MKB-voorman.