Het laatste nieuws

Hoe sleepvaartbedrijf Kotug na meer dan 100 jaar blijft innoveren

26 januari 2018

De havenmannen van sleepvaartbedrijf Kotug blijven ook na meer dan 100 jaar bedrijfsgeschiedenis innoveren. CEO Ard-Jan Kooren is ‘de vijfde generatie scheepvaart en tweede generatie binnen dit type bedrijf’. De man die eerder de Koning Willem 1 Prijs ontving namens het bedrijf over de innovatieplannen in 2018 van Kotug.

Kooren staat sinds 2002 aan de roer van het familiebedrijf dat o.a. groot werd door (grote) zeeschepen veilig aan en af te laten meren in zeehavens. In die jaren mocht hij vier prijzen ontvangen: naast de Koning Willem 1 Prijs ontving hij ook de onderscheiding van Havenman van het jaar in 2012, de KVNR Shipping award in 2015 en onlangs in november 2017 de Maritime Innovation Award.

 

Innovatie
Kotug richt zich sinds vele jaren op innovatie. Zo gaan er dit jaar voor het eerst drones van de onderneming de lucht in, staat er een big data project in de plannen, worden er testen gedaan met het varen van een onbemande sleepboot en beschrijft de CEO een ‘innovatieve manier om op opdrachten te reageren’. 

Drones
Deze zomer zullen de eerste drones van Kotug de lucht ingaan. Die maken het veiliger voor de sleepboten om de sleepverbinding met de zeeschepen te maken. ‘Nu moet zo’n sleepboot dicht bij de boeg of de ‘kont van het schip’ zijn. Om te voorkomen dat die relatief kleine sleepboten in het rondklotsende water te dicht bij de voor en/of achterkant van de grote schepen moeten varen, komen er dus drones. Die vliegen vanaf de sleepboot de kabels over, waardoor de sleepboten aan de - veilige - zijkant kunnen blijven varen. 

Die intentie om te vernieuwen zit in het DNA van de gehele organisatie volgens Kooren. “Daarnaast zijn onze concurrenten ook goede maritieme bedrijven. Dus we moeten over de hele breedte van het bedrijf kijken naar wat we kunnen blijven verbeteren.”

Tenders
Daarbij gaat het ook om de manier waar op de onderneming op ‘tenders’ reageert. Bij die inschrijfprocedures laten verschillende bedrijven zien hoe ze een bepaalde opdracht aanpakken, en tegen welke prijs uiteraard. ‘We proberen niet alleen uit te voeren wat er gezegd wordt, maar ook mee te denken. Dus als zij zeggen dat er iets op een bepaalde manier moet, ook zelf te blijven kijken naar de noodzaak daarvan. Kan het misschien nóg handiger?” 

Het derde project dat er dit jaar aankomt namens het Maritime Excellence Center van Kotug is een big data project dat de planningstool automatiseert. Door zoveel mogelijk gegevens automatisch in het systeem te zetten, neemt Kotug zo de planners werk uit handen. “Iedere dag krijgt dat systeem een lijst door met de zeeschepen die binnenkomen of vertrekken, inclusief hun locaties. De planners moeten daar sleepboten aan koppelen zodat deze grote zeeschepen naar de juiste plek worden gebracht.” Om dat te automatiseren kijkt het nieuwe systeem naar alle beschikbare informatie en zo maakt de onderneming het werk voor met name de planners makkelijker, efficiënter en voorkomt het mogelijke fouten. 

Op een aantal plekken op de wereld werkt het sleepvaartbedrijf samen met lokale partners. Kooren: “Ik leg het wel eens bij de klant neer: als je gaat kijken naar je eigen sterke en zwakke punten voor een bepaalde opdracht weet je waar je in kunt groeien. Waarom werk je dan niet samen met een partner die jouw eventuele zwakke punt kan invullen?” Zo is er recent een samenwerking in de Bahama’s gestart. ‘Onze partner daar heeft een thuisbasis op anderhalf uur varen van het project zitten. Voor ons is het de halve wereld over. Zo brengen wij daarentegen onze kennis mee en trainen lokaal de bemanningen.”

Groei
In de afgelopen jaren heeft dat het bedrijf een enorme groei opgeleverd. In 2014 won het bedrijf de MKB-tak van de Koning Willem 1 Prijs. Dat voelt volgens Kooren ‘toch als het winnen van de ultieme bekroning voor goed ondernemerschap.’ Dat die onderscheiding gericht is op die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond was voor Kotug de reden mee te doen. “Het voelde echt als dé omschrijving van ons bedrijf.”

Voordelen van het winnen van een prijs zijn er voor Kooren genoeg. ‘Iedereen die binnenkomt bij ons kantoor ziet direct de foto waarop ik met Hare Majesteit Koningin Máxima (die verbonden is aan de prijs, redactie) sta en de prijs die we hebben gewonnen. Daar krijg je direct vragen over.” En die beantwoordt Kooren maar wat graag, te merken aan het enthousiasme waarmee hij het verhaal vier jaar na dato nog vertelt. ‘Het is zo’n enorme boost voor ons team geweest, we zijn er nog steeds zo trots op!”

Inschrijving Koning Willem I Prijzen
Nog tot en met 31 januari hebben Nederlandse bedrijven de unieke kans om zich aan te melden voor de Koning Willem I Prijzen, die eind mei worden uitgereikt door erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima.

 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel