Het laatste nieuws

Duurzaam Ondernemerschap in de schijnwerpers

22 november 2023

We spreken met Tjerk Wagenaar over de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Lees verder om de persoonlijke drijfveren van Tjerk Wagenaar om deel uit te maken van deze jury, de cruciale criteria die de jury hanteert bij het beoordelen van kandidaten, en zijn inzichten over de trends en uitdagingen in duurzaam ondernemen.

Wat is uw persoonlijke motivatie om deel uit te maken van de jury voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap?

Ondernemerschap als “force for good”, daar geloof ik in. Het is fantastisch om de passie van ondernemers te ervaren. Zij zijn essentieel om de samenleving te snel te veranderen om o.a. verlies aan biodiversiteit en stijgende temperaturen tegen te gaan. Overheden kunnen randvoorwaarden scheppen en wetenschappers nieuwe technologie ontwikkelen, maar op ondernemers komt het aan om de werkelijkheid te veranderen. In mijn periode bij de milieubeweging hebben we veel met duurzame bedrijven mogen werken en daarmee ervaren hoe zij soms door muren heen moeten gaan om iets nieuws neer te zetten. Hulde en een diepe buiging. Hen extra in het zonnetje zetten door de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap past daar dubbel en dwars bij.     

Wat zijn de belangrijkste criteria die de jury hanteert bij het beoordelen van kandidaten voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap?

Het gaat om “ondernemerschap” en daarmee durf, doorzettingsvermogen en met een duurzaam doel voor ogen. Het spreekt voor zich dat duurzaamheid (ESG) in het DNA van de onderneming en haar leiders specifiek moet zitten en zichtbaar is in haar doen en ook laten. Daarnaast kijken we naar de “impact” van de onderneming en of haar specifieke projecten op de maatschappij; heeft dit de potentie om een groot verschil te maken om klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit tegen te gaan en sociaal rechtvaardig. Dit kan zowel betrekking hebben op specifieke producten of diensten als op bijdragen aan systeemverandering. En ja financiële soliditeit voor continuïteit van de organisatie is natuurlijk een minimum vereiste en ook noodzakelijk voor doorbraken.       

Hoe wordt er rekening gehouden met verschillende sectoren bij het beoordelen van duurzaam ondernemerschap?

Met sectoren houden we geen rekening; in alle markt sectoren – landbouw, industrie, bebouwde omgeving, energie, mobiliteit – zijn grote veranderingen nodig. Bij de beoordeling kijken we wel specifiek naar wat er in dit tijdsbestek speelt en nodig is; bv de ontwikkeling van plantaardig voedsel en doorbraken in circulariteit zijn nu zeer cruciaal, maar ook unieke doorbraken bij de industrie of mobiliteit kunnen in de prijzen vallen.   

Ziet u trends in duurzaam ondernemerschap die de afgelopen jaren opvallen en die u graag wilt aanmoedigen?

Er zijn veel positieve ontwikkelingen en het gaat niet snel genoeg; om binnen de 1,5 graad willen blijven als rijk land en grote medeveroorzaker van de klimaatverandering, zouden ook de ondernemers stappen extra kunnen zetten; dat kan en vraagt veel! Dat moedig ik van harte aan; Elke organisatie gaat komende jaren door een transformatie heen; selecteer daar de goede leiders en medewerkers voor, zorg voor de juiste beloningssystemen en denk en handel vooral met het lange termijn perspectief voor ogen. Uiteindelijk zullen we hopelijk allemaal de vraag positief beantwoorden of we “”naar vermogen”” hebben bijgedragen om naar een nieuwe samenleving te gaan. Ieder heeft daar persoonlijke drijfveren voor en voorkom dat dit niet overschaduwd wordt  door korte termijn overwegingen en of tegenslagen. Veel jongeren voelen zich aangetrokken om hieraan bij te dragen; zij ervaren de urgentie van de achteruitgang van de natuur heel sterk en zetten graag hun ervaring en kennis voor in om deze trend te keren.

Er zijn veel nieuwe bedrijven die zich voortvarend inzetten voor wat hiervoor nodig. Bij veel bestaande bedrijven is de noodzaak aanwezig om zich aan te passen; dat vraagt ook veel verandering intern. Dat is leuk en lastig, uitdagend en onzeker. En voor sommige bedrijven is ook geen toekomst meer; neem respectvol afscheid.  

Welke adviezen heeft u voor bedrijven die overwegen om deel te nemen aan de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap?

Gewoon doen en wees niet te bescheiden; het is een leuk traject met alleen maar winnaars. Extra aandacht intern de organisatie voor behaalde duurzame successen en kansen en voor de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Minimaal bureaucratie. Na de eerste selectie gaan we in gesprek met jullie o.b.v. jullie presentatie en maken jullie al de eerste ambassadeurs binnen de jury. De laatste drie zetten we heel breed in het zonnetje tijdens de finale, als bij een heuse OSCAR uitreiking. Wat je ook zult merken is dat vele mensen uit onverwachte hoek jullie gaan steunen, door interessante leads, partners of adviezen. Organisaties die meegedaan hebben de laatste jaren hebben ervan genoten; “”deelnemen is belangrijker dan winnen””. 

en tot slot op ieder van ons komt het aan: organisaties en individuen kunnen zijn als vlinders – ontstaan volledig op eigen kracht uit een rups en kunnen met een kleine vleugelslag een orkaan veroorzaken.    

 

Inschrijven voor de Koning Willem I Prijzen 2024 kan tot 17 december 2023 via deze link. 

 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel