Met de inschrijvingsperiode afgerond en alle aanmeldingen verwerkt, breekt er een spannende fase aan voor de ondernemingen die meedingen naar de Koning Willem I Prijs. In een interview met Romy Blankenspoor, directeur van de stichting, gaan we in gesprek over de komende periode en het belang van ondernemerschap voor Nederland.
“de inschrijvingen voor de Koning Willem I Prijzen 2024 weerspiegelen de veerkracht van ondernemers in het aangaan van mondiale uitdagingen, waarbij ze niet alleen economisch succes najagen, maar ook streven naar een positieve impact op mens en milieu”.
Sinds de oprichting in 1958 heeft de Koning Willem I Stichting een schat aan ondernemerschap voorbij zien komen. Wat valt u dit jaar op bij de ingediende inschrijvingen?
"Ook deze editie ben ik weer enorm onder de indruk van de veerkracht en innovatiekracht binnen het ondernemerschap in ons land. Niet beperkt tot louter economisch succes, richten de bedrijven zich actief op het genereren van een positieve impact op mens, milieu en de gehele keten. Diversiteit en inclusie, belangrijke speerpunten van de stichting, zijn expliciet aangekaart in de inschrijvingen. Het is inspirerend om te zien dat de BV Nederland nog altijd beschikt over een rijke diversiteit aan innovatieve ideeën”.
Waarom is het zo belangrijk dat bedrijven meedoen aan deze Prijs en hoe draagt deelname bij aan de bevordering van ondernemerschap en innovatie in Nederland?
“In een tijd waarin ondernemerschap een cruciale rol speelt in het vinden van oplossingen voor mondiale uitdagingen, fungeert de Koning Willem I Prijs als een katalysator voor bedrijven om hun innovatieve vermogen te benutten. Klimaatverandering is dé uitdaging voor onze generatie. In 2023 moet Nederland 55% minder broeikassen uitstoten vergeleken met 1990. We willen een gezonde leefomgeving met schone lucht, schone bodem en schoon water. We willen duurzaam én ondernemend zijn. Door deel te nemen aan deze prestigieuze prijs, positioneren bedrijven zich als pioniers in het vinden van duurzame oplossingen, waarmee ze niet alleen hun eigen groei bevorderen, maar ook een bijdrage leveren aan deze mondiale vraagstukken."
In mei worden de winnaars van de Oscars voor het Nederlandse bedrijfsleven bekend. Hoe ziet de tussenliggende periode eruit?
"In de komende weken vindt het juryproces voor alle drie de categorieën (Grootbedrijf, MKB en Duurzaamheid) plaats. Tijdens de eerste fase van het juryproces worden er in iedere categorie 12 genomineerden bepaald. Geen gemakkelijke opgave als ik kijk naar de kwaliteit en de diversiteit van de inschrijvingen. Tijdens de Pitchdagen krijgen genomineerde bedrijven de kans om hun verhaal te pitchen aan de jury. Uiteindelijk worden per categorie 3 bedrijven tot finalist benoemd, wat leidt tot de feestelijke uitreiking in mei waar de winnaars worden bekendgemaakt."
En tot slot, waar kijkt u dit jaar het meest naar uit?
"Ik kijk enorm uit naar de reis die wij met de deelnemers gaan afleggen en het ontdekken van de verhalen achter de ondernemingen die zich hebben aangemeld. Elk bedrijf heeft zijn eigen unieke reis en impact, en het is mooi om die verhalen te mogen delen en vieren. We willen ondernemingen in de schijnwerpers zetten die niet alleen succesvol zijn, maar ook bijdragen aan positieve verandering in de samenleving.”