In een wereld waarin ondernemerschap vaak wordt gezien als synoniem voor financieel succes, biedt Gert van der Houwen, secretaris van de Koning Willem I Stichting een analyse die verder reikt dan traditionele definities. Zijn visie, geworteld in het streven naar autonomie en passie, werpt een nieuw licht op de essentie van het ondernemerschap. Door zijn betrokkenheid bij de Koning Willem I Prijzen deelt hij ook hoe deze prestigieuze erkenningen niet alleen ondernemers aanmoedigen, maar ook een bredere impact hebben op de maatschappij
“Iets doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent, is de basis voor een succesvol bedrijf.”
Wat is uw persoonlijke visie op ondernemerschap en hoe heeft deze zich ontwikkeld in de loop van uw carrière?
Mijn visie op ondernemerschap draait om autonomie, de vrijheid om zelf keuzes te maken die in lijn liggen met passie en doelen. Hoewel ondernemerschap niet synoniem is aan absolute vrijheid vanwege de verantwoordelijkheden en verplichtingen naar medewerkers en klanten, biedt het toch een gevoel van controle over je eigen leven. Ik geloof dat ondernemerschap voor iedereen toegankelijk is en voornamelijk draait om het omgaan met onzekerheid, iets wat te leren is door ervaring op te doen in een vakgebied waar je gepassioneerd over bent.
Welke uitdagingen ziet u vaak terugkomen bij ondernemingen in verschillende levensfasen en hoe kunnen ondernemers hier het beste mee omgaan?
Ondernemingen worden vaak geconfronteerd met verschillende levensfasen, zoals de pioniersfase en bureaucratische fase. Het is cruciaal voor ondernemers om zich bewust te zijn van hun rol in de veranderende realiteit van het bedrijf en de leiderschapsstijl daaraan aan te passen. Het is essentieel om te blijven observeren wat er binnen het bedrijf gebeurt en externe input te verwelkomen om zo adequaat te kunnen reageren op uitdagingen. Een veelvoorkomende uitdaging is om de opstartfase effectief te benutten en tegelijkertijd ruimte te blijven zien voor verdere ontwikkeling, wat vereist dat ondernemers blijven luisteren naar de behoeften van het bedrijf.
Hoe ziet u de rol van de Koning Willem I Prijzen in relatie tot ondernemerschap? Op welke manier dragen deze prijzen bij aan de stimulering en erkenning van het ondernemerschap?
Ik ben een enorme voorstander van de Koning Willem I Prijzen. Zij spelen een cruciale rol in het bevorderen van ondernemerschap door te kijken naar veel meer aspecten dan alleen de financiële winst. Door ondernemingen te belonen die zich onderscheiden door hun maatschappelijke impact, innovatievermogen en duurzaamheid, stimuleren deze prijzen een cultuur van verantwoordelijk ondernemerschap. Ze fungeren als een krachtige motivator voor ondernemingen om niet alleen winstgevend te zijn, maar ook om waarde toe te voegen aan de samenleving en de economie als geheel. Waardoor bedrijven ook echt trots kunnen zijn op zichzelf.
Bovendien bieden de Koning Willem I Prijzen een platform voor erkenning en inspiratie, waarbij de expertise van de juryleden op het gebied van ondernemerschap de geloofwaardigheid en impact van deze erkenning vergroot.
Welk advies zou u willen geven aan startende ondernemingen op basis van uw ervaring en inzichten?
Mijn advies aan startende ondernemers is om hun onderneming te bouwen rondom hun passie, iets waar ze elke dag gepassioneerd mee bezig willen zijn. Het is belangrijk dat dit meer is dan alleen een hobby, aangezien ondernemerschap veel toewijding vereist. Het vinden van iets wat men leuk vindt en waar men ook goed in is, vormt de basis voor het bouwen van een succesvol bedrijf.